★★★★★ på Trustpilot
Levering fra kun 35 kr
Gratis levering over 499 kr
Nem og sikker betaling med PayPal
Venlig og personlig kundeservice

E-cigaretter for begyndere

I denne guide besvarer vi en lang række ofte stillede spørgsmål omkring e-cigaretter og e-væske. Du kan trykke på overskrifterne herunder, for at springe direkte til et bestemt afsnit.

Hvis du er interesseret i at købe en e-cigaret, kan du se vores udvalg af e-cigaret startpakker her!

 1. Hvordan virker en e-cigaret?
 2. Hvad består e-væske af?
 3. Kan man få e-væske uden nikotin?
 4. Hvordan påfyldes en e-cigaret?
 5. Hvilken e-cigaret er den bedste?
 6. Hvilken e-cigaret skal jeg vælge?
 7. Er e-cigaretter farlige eller skadelige?
 8. Hvorfor skal jeg vælge en e-cigaret?
 9. Hvem opfandt e-cigaretten?

Hvordan virker en e-cigaret?

En e-cigaret (eller en elektronisk cigaret) er en elektronisk inhalator der drives af et lithium batteri. En e cigaret simulerer oplevelsen ved rygning af traditionel tobak og cigaretter, og skaber en damp som ligner cigaretrøg. E-cigaretten, i sin moderne form, blev opfundet af den kinesiske farmaceut Hon Lik i 2003, og den gjorde sit indtog på det europæiske marked omkring 2006. De første moderne e-cigaretter lignede meget en traditionel cigaret, men udviklingen er gået rigtig hurtigt, og i dag ser de fleste e-cigaretter ikke længere ud som de gjorde for blot 10 år siden. Princippet er dog stadig det samme, og alle e-cigaretter fungerer grundlæggende på samme måde. Lad os se nærmere på e-cigarettens anatomi.


Sådan er en moderne e-cigaret opbygget:
E-cigarettens opbygning - Sådan virker en e-cigaret

Coil
Coilen (også kaldet atomizer eller brænder) er e-cigarettens "motor". Det er i coilen at den omkringliggende e-væske fra tanken omdannes til damp. En coil består helt grundlæggende en lille metalspole (heraf navnet coil), som gløder op når batteriet aktiveres. Rundt om metalspolen ligger der økologisk bomuldsvat, som sørger for at metalspolen hele tiden er fugtet med e-væske. Når e-væsken opvarmes, forvandles e-væsken til den damp som indåndes gennem mundstykket. Coilens hylster er fremstillet af metal, hvori der er boret en række huller, som gør det muligt for e-væsken at trænge fra tanken ind i vattet, og dernæst fra vattet hen på overfladen af metalspolen. Med tiden vil der sætte sig små aflejringer på metalspolen - det er de bestanddele af e-væsken som ikke kan fordampes. Når der er tilstrækkeligt med disse affaldsstoffer fra e-væsken på metalspolen, vil e-cigaretten begynde at afgive mindre damp og en brændt smag. Derfor har coilen også en begrænset levetid, og den vil skulle skiftes med jævne mellemrum. Hvor lang tid en coil holder varierer meget afhængtigt af model og mærke, hvor ofte e-cigaretten anvendes, samt e-væskens kvalitet. En tommelfingerregel er dog, at en coil oftest holder til 7-10 dages daglig brug. Udover udgiften til e-væske, skal du altså også påregne udgiften til jævnligt at udskifte e-cigarettens coil.

Batteri og knap
- Batteriet er e-cigarettens drivkraft. Batteriet leverer den energi som er nødvendig, for at e-cigaretten kan opvarme e-væsken så den bliver til damp. Strømmen fra batteriet ledes til e-cigarettens coil, når knappen på batteriet aktiveres. Batteriet på en e-cigaret tændes/slukkes oftest ved give knappen 5 hurtige tryk. LED indikatoren på e-cigaretten vil blinke for at indikere at batteriet nu er tændt (eller slukket). Når batteriet er tændt, kan e-cigaretten aktiveres ved at holde knappen inde. Hvis batteriet er tændt, vil LED indikatoren lyse op imens knappen er aktiveret. Det er vigtigt, at knappen kun holdes inde når du suger på mundstykket, da coilen ellers risikerer at blive så varm, at det omkringliggende vat bliver brændt. Brændt vat er enhver e-cigaret brugers værste mareridt, da det giver en yderst ubehalig brændt smag, som kun kan elimineres ved at smide coilen ud, og indsætte en ny coil.

Tank - Tanken er den beholder som påfyldes e-væske. Efterhånden som e-væsken omdannes til damp, vil e-væsken forsvinde fra tanken. Derfor er det nødvendigt løbende at holde øje med, om tanken skal genopfyldes. Hvis tanken tømmes fuldstændig for e-væske, vil det resultere i en ubehagelig brændt smag, da coilen ikke længere har noget e-væske den kan fordampe, og derfor brænder vattet. Nogle tanke kan skrues af batteridelen, mens andre tanke er bygget sammen med batteridelen. Vi anbefaler generelt at vælge en e-cigaret hvor tanken kan skrues af batteridelen, da det giver mulighed for at skifte tanken. Dermed er man ikke tvunget til at skulle købe en helt ny e-cigaret, hvis tanken skulle gå i stykker. Det er ofte også muligt at købe ekstra glas til tanken, så man blot kan nøjes med at skifte glasset, hvis resten af tanken ikke er blevet beskadiget.

Airflow - Airflowet definerer hvor meget luft der trækkes ind gennem tanken, når du suger på mundstykket. På dansk kaldes dette luftgennemstrømning, og mængden af luft der trækkes igennem e-cigarettens tank ved anvendelse, har betydning for dampoplevelsen. Langt de fleste tanke har en lille ring i bunden, som gør det muligt at justere luftgennemstrømningen. Denne ring kaldes på engelsk for en Airflow Control Ring. Når man justerer airflowet har det indflydelse på smagen, mængden af damp, samt hvor stor modstand der er når man suger. Er man vant til at ryge cigaretter, så kan det være en fordel at begrænse luftgennemstrømningen, da dette vil give en sug der minder mere om modstanden på en traditionel cigaret. Ofte vil det også kradse lidt mere med et stramt airflow. Med airflowet kan man altså justere og dermed personliggøre sin oplevelse ved brug af e-cigaretten.

LED Indikator - LED indikatoren er et lille lys der hjælper dig med at forstå e-cigarettens tilstand. Som tidligere nævt vil LED indikatoren blinke når du tænder eller slukker for batteriet, samt lyse op når du aktiverer batteriet og inhalerer damp. LED indikatoren viser dig også hvor meget strøm der er tilbage på batteriet. Der er forskel på præcis hvordan LED indikatoren fungerer afhængig af mærke og model, men oftest lyser LED indikatoren grønt når der 50-100% strøm tilbage, blåt når der er 20-50% strøm tilbage og rødt når der er under 20% strøm tilbage. På nogle e-cigaretter (som fx Joyetech Exceed D19, der er afbilledet i beskrivelsen af e-cigarettens opbygning) afgiver LED indikatoren samme farve, men blinker i stedet med forskellige hastigheder for at indikere strømniveauet på batteriet.

Mundstykke - Det er her du suger i e-cigaretten, for at kunne inhalere den damp som e-cigaretten producerer når du aktiverer batteriet. Nogle mundstykker kan udskiftes, andre er fastmonteret på tankens top. Nogle mundstykker udført i metal, mens andre er fremstillet af plastik, træ eller resin. De forskellige materialer gør det muligt at vælge det mundstykke, som man bedst kan lide, hvormed man kan personliggøre både udseende og oplevelse ved brug af e-cigaretten. Mundstykket har dog ikke nogen indflydelse på e-cigarettens funktion som sådan.

Hvad består e-væske af? 

E-væsken er den væske som fordampes og giver dig fornemmelsen af at ryge rigtig tobak eller traditionelle cigaretter. E-væsken fordamper (bogstaveligt talt) ud i den blå luft, og derfor er det nødvendigt løbende at købe mere e-væske. Der findes helt enormt mange e-væske producenter og mærker, men grundlæggende består stort set alle e-væsker af følgende ingredienser:

 • Vegetabilsk Glycerin
 • Propylenglycol
 • Aroma
 • Evt. nikotin

Vegetabilsk Glycerin (VG) - Vegetabilsk glycerin (eller glycerol) er den ene af de to primære ingredienser i e-væske. Vegetabilsk glycerin er et farveløst, tyktflydende og organisk sukkeralkohol, der udvindes fra plantemateriale. Udover at fungere som fyldstof i e-væske, så bidrager vegetabilsk glycerin også til mængden af damp. Vegetabilsk glycerin har i øvrigt en fugtighedsgivende effekt, og anvendes derfor ofte i fødevarer, samt kosmetiske og farmaceutiske produkter.  

Propylenglycol (PG) - Propylenglycol er den anden af de to primære ingredienser i e-væske. Propylenglycol er ligesom vegetabilsk glycerin også et farveløst, organisk sukkeralkohol udvundet fra plantemateriale, men modsat vegetabilsk glycerin har propylenglycol en lavere viskositet, hvilket gør det mere flydende. Udover at fungere som fyldstof i e-væske, så bidrager propylenglycol til følelsen af "halskrads" når man damper.

Er e-cigaretter farlige eller skadelige?

De nøjagtige fordele og risici ved brug af e-cigaretter er et meget omdiskuteret tema, og der er fortsat stor uenighed blandt sundhedsorganisationerne om, hvor skadelige e-cigaretter egentlig er.

E-cigaretter er blevet meget utroligt populære på meget kort tid, og der er mangel på langsigtede videnskabelige beviser, for at kunne konkludere i hvilket omfang e-cigaretter er skadelige (eller uskadelige).

Der er dog efterhånden udgivet en lang række videnskabelige studier der konkluderer, at e-cigaretter generelt er et sundere (eller mindre skadeligt) alternativ til rygning af traditionelle cigaretter. Vi mener at de fleste mennesker vil være tilbøjelige til at kunne se logikken i denne konklusion, omend det endnu ikke er dokumenteret præcis hvor skadelige e-cigaretter er sammenlignet med traditionelle cigaretter. Et studie offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nicotine and Tobacco Research, fremlægger data og beviser for, at udåndet damp ikke udgør problemer for luftkvaliteten. Et andet videnskabeligt studie har endda konkluderet, at risici forbundet med anvendelse af e-cigaretter er tilsvarende dem man møder ved brug af nikotinplaster. Med nikotinplastre absorberes nikotin gennem huden, hvorimod du med en e-cigaret inhalerer nikotin, vegetabilsk glycerin, propylenglycol og smagsstoffer. Denne sammenligning lyder efter vores mening trods alt ikke realistisk.

Generelt opfordrer vi til, at man bruger sin sunde fornuft og tilgår ny viden med en vis grad af skepsis. Der er store (magtfulde) industrier hvis økonomiske interesser er blevet forstyrret, efter introduktionen af den moderne e-cigaret. Disse industrier har en interesse i at fremstille e-cigaretter negativt overfor befolkningen, og de financierer derfor videnskabelige studier der udformes på en måde, der forventes at kunne frembringe negative konklusioner omkring e-cigaretter. 

Er e cigaretter sundere end normale cigaretter?

Det afhænger først og fremmest af kvaliteten og de ingredienser som e juicen indeholder, og som bliver fordampet i e cigaretten. De materialer som er anvendt i fremstillingen af coilen/brænderen spiller sandsynligvis også en rolle.

Kvaliteten på e væsker vil variere (ligesom man ser på mange andre produkter), og der er desværre også mindre gode e væsker på markedet. Derfor kan du ikke regne med, at der er samme risici forbundet ved dampning af alle typer e væske.

Den elektroniske cigaret er et relativt nyt produkt, som på meget kort tid har taget USA, Europa og det meste af verden med storm. Da vi betragter os selv som en relativt kvalitetsbevidst og kritisk leverandør af e cigaretter, bifalder vi ethvert initiativ til yderligere forskning, afsluttende studier og anbefalinger omkring brugen af e cigaretter (og særligt de væsker som vi inhalerer) og vi ønsker at alle, der bekymrer sig om danskernes sundhed (inklusiv Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og alle praktiserende læger), prioriterer og bidrager til at klarlægge fordele og risici ved brug af e cigaretter – både på kort og lang sigt.

Vi bifalder også yderligere offentliggørelse af studier omkring elektroniske cigaretter, for at kunne undgå antagelser og misforståelser, samt at kunne få klarhed omkring fordelene ved elektroniske cigaretter som et sundere alternativ til traditionel tobaksrygning, hvilket vi mener de er, men også fordi at traditionel tobaksrygning er forfærdeligt dårligt for hele vores krop på så mange måder, og den sygdom som de fremkalder kan slå os ihjel meget hurtigt, så snart vores celler bliver dårlige.

En gribende påmindelse (hvis du har brug for det): det kræver blot EN inficeret celle i vores krop, for at kunne udvikle sig til kræft. Når du opdager at der er noget galt, har du måske allerede kun 2 måneder tilbage af dit liv.

Vi ved alle at rygning ikke er godt for vores helbred, og at nikotin ikke bidrager med noget positivt. Det er fornuftigt at antage, at når du inhalerer noget som det ikke er hensigten fra naturens side at du skal inhalere (og det inkluderer også udstødningsgasser, såkaldte luftfriskere, kemisk baserede husholdningsprodukter, parfumer, deodoranter osv. – listen er uendelig), så takker vores krop os ikke!

Traditionelle cigaretter indeholder omkring 4000 forskellige kemikalier. De ælder vores hud, blokerer vores lunger med tjære, producerer kulilte og er kræftfremkaldende. De kan også påvirke helbredet hos dem omkring os.

Fakta (og vi ved godt, at du allerede ved det her!): rygning er den største dødsårsag i verden - SOM KAN FORHINDRES!

Vi er ikke forskere, men vi mener at det er fornuftigt at antage at elektroniske cigaretter er et sundere alternativ til traditionel cigaretrygning, især hvis du anvender en e juice af høj kvalitet. Vi siger ikke at det er sundt eller fordelagtigt at dampe, tværtimod mener vi at ren, frisk og naturlig luft er det bedste. Men hvis du kan bruge e cigaretterne til at skære ned på dit forbrug af traditionelle cigaretter eller måske endda til et decideret rygestop, så synes vi, at e-cigaretter er et bedre alternativ.

Vi bifalder den absolut nødvendige regulering på markedet som trådte i kraft i 2016, og vi forhandler IKKE e væske som ikke er blevet godkendt som en del af det europæiske tobaksproduktdirektiv TPD.

Hvorfor er e cigaretter mindre skadelige end normale cigaretter?

Der mangler stadig yderlige forskning, før man definitivt kan fastslå om e-cigaretter er mindre skadelige, og i hvilket omfang. Vi ved at e-cigaretter ikke indeholder tobak, og de brænder heller ikke som traditionelle cigaretter. Som tidligere nævnt, producerer en e cigaret hverken aske eller kulilte, fordi der ikke sker nogen afbrænding af tobak. Dermed forsvinder også de omkring 4000 kemikalier og/eller kemiske forbindelser som vi ved findes i traditionelle cigaretter. Nogle er naturlige kemikalier fra tobakken, men ganske mange er det ikke.

Elektroniske cigaretter indeholder ikke tobak, men de kan indeholde nikotin. Der er en del af e cigaretten som bliver fyldt med en væske, kaldet e juice eller e væske, som indeholder nikotin, men du kan også sagtens vælge en e-væske uden nikotin.

Det er ingredienserne i e-væsken som bliver opvarmet og inhaleret når du suger på e cigaretten.

Dette er de 3 primære ingredienser i e væske:
- Basevæske – oftest propylenglycol (PG) eller vegetabilsk glycerin (VG)
- Nikotin
- Smagsstoffer / aroma – kan både være naturlige eller kunstige

E juice er et stort emne i sig selv. Du kan læse mere om de forskellige typer af e væske her på vores hjemmeside.

Er e cigaretter billigere end normale cigaretter?

Det er vores indtryk, at den gennemsnitlige forbruger af e cigaretter med stor sandsynlighed kan reducere sine udgifter, sammenlignet med rygning af en tilsvarende mængde traditionelle cigaretter.

Mange ting kan dog have indflydelse på prisen ved at dampe – pris på begynder e cigaret startpakke, hvor godt e cigaretten bliver vedligeholdt, hvor meget væske e cigaretten fordamper og naturligvis prisen på selve e væsken (nogle koster mere end andre).

Lugter e cigaretter?

Fordampningsprocessen i en e cigaret producerer en damp som ligner tobaksrøg til forveksling, men der er generelt meget få lugtgener sammenlignet med en traditionel tobakscigaret, men såkaldte ”sub-ohm” e cigaretter producerer ofte ret store dampskyer, og aromaen vil derfor tydeligere kunne fornemmes.

Måske får du et hint af for eksempel mint, chokolade, lakrids eller kaffe, afhængig af smagen og styrken på e væsken. Du kan godt regne med at duften eller aromaen fra din e juice måske bliver fornemmet af andre folk i samme rum, men i modsætning til tobaksrøg forsvinder dampen og duften hurtigt igen – bare sæt vinduet på klem i 2 minutters tid, så vil ingen ane at du lige har dampet indenfor.

Fragt og levering

Vi gør vores absolut bedste for at kunne levere din bestilling så hurtigt som muligt. Vi afsender pakker når vi lukker vores butik kl. 18, og det betyder at pakken oftest vil være fremme 2 dage efter bestilling.

Hvis du handler for mere end 399 kr, så opnår du gratis fragt med levering til din nærmeste DAO Pakkeshop. Hvis du bestiller for mindre end 399 kr, så koster levering til DAO Pakkeshop 29 kr, men du kan også vælge at få leveret med GLS Pakkeshop. Hvis du ønsker at få leveret din ordre hjem til din adresse, kan dette også lade sig gøre mod et mindre tillæg i prisen.

STAY UP TO DATE

Submit your email to get updates on products and special promotions.

STAY UP TO DATE

Submit your email to get updates on products and special promotions.