Fragt 39 kr • Gratis levering over 399 kr


Guide: Bliv røgfri med en e-cigaret

Okay, lad os bare ta' tyren ved hornene. Du vil gerne stoppe med at ryge! Du er muligvis træt af at bruge nikotinplastre som ikke virker, nikotintyggegummi som smager fælt og giver dig hikke inden der er gået fem minutter, eller mærkelige inhalatorer der ikke helt giver dig det "kick" du har brug for i stressede situationer, hvor en rygepause normalt giver dig mulighed for lige at slappe af i 10 minutters tid.

Du har besluttet, at du vil forsøge at blive lidt klogere på e-cigaretter, og måske endda forsøge at kvitte smøgerne til fordel for en e-cigaret. Du har set andre bruge e-cigaretter, og du kender måske også andre som har kunnet stoppe med at ryge, netop med en e-cigaret. Jeg er glad for at du endeligt har taget denne beslutning - for græsset er vitterligt grønnere på den anden side. Livet er meget anderledes herovre. Jeg stinker ikke længere som et askebægre, for lige at nævne én fordel.

Kan man virkelig stoppe med at ryge, ved hjælp af elektroniske cigaretter?

Jep, og det er endda ret nemt. Det handler i første omgang om, at vænne sig til damp i stedet for røg. Det kræver tilvænning - mange hoster også en hel del de første par dage - men hvis du er fokuseret og holder øjnene på målet, så er det meget nemmere end du måske lige tror.

Når du først får din e-cigaret - fra det første øjeblik du får øje på den helt rigtige e-cigaret i webshoppen og beslutter at lægge den i kurven, handler det om at vælge en e-væske med høj nikotinstyrke - jeg anbefaler 18mg. Det er helt klart den klogeste tilgang, for du vil uden tvivl foretrække rigeligt med nikotin, frem for alt for lidt nikotin. Din krop er vant til cigaretter og de indeholder, udover nikotin, også en masse andre "spændende" tilsætningsstoffer, som din krop i en eller anden udstrækning også er afhængig af. Derfor er det vigtigt, at du får tilstrækkeligt med nikotin i overgangsfasen. Ellers ender du bare med at ryge smøger igen, inden der er gået et par dage, og DET var jo ikke meningen!

Går det fint med din nye e-cigaret? Tag det næste skridt...

Når du har brugt din e-cigaret i et stykke tid, og du synes at du er blevet gode venner med den, så er det tid til at overveje om du bør skrue lidt ned for nikotinstyrken på den næste e-væske du køber. Det er måske en skræmmende tanke - og jeg siger ikke, at du ikke vil opdage forskellen, for det vil du sikkert - men det er et fornuftigt skridt, i din rejse væk fra cigaretterne. Forestil dig, at du nu skifter over til et andet cigaretmærke, hvor cigaretterne er en anelse mere milde, så ved du hvad jeg mener. Nøjagtigt ligesom de ændringer du har gjort i dine rygevaner, ved at skifte til en e-cigaret, så vil du og din krop hurtigt vænne sig til det. Det er kun et spørgsmål om tid.

Jeg skiftede til en lavere nikotinstyrke inden der var gået en måned, fra den dag jeg fik min første e-cigaret, og jeg vil foreslå at du gør det samme - men kun hvis du føler dig klar til det. Hvis du forsøger at vænne dig til en lavere nikotinstyrke, mens du bruger en e-cigaret som du ikke helt kan forene dig med, så bliver du med ret stor sandsynlighed bare endnu mere irriteret. Selv hvis det ta'r dig et par måneder at finde glæde og tilfredshed i din nye e-cigaret, så er det også helt fint. Vil du ikke hellere tage dig god tid og gøre det ordentligt, end at være så fokuseret på en røgfri tilværelse, at du snubler på vejen og ender med at fejle - bare fordi du ikke lige var lidt tålmodig?

Min pointe her er, at når du føler at du er klar til at trappe ned, så bestil en ny e-væske, men i stedet for at fortsætte med de helt stærke sager, så vælg en e-væske med en lidt lavere nikotinstyrke. Hvis du startede på 18mg, så er det efter min mening oplagt at trappe ned på 12mg.

Overvejelser omkring forskellige nikotinstyrker...

Nogle producenter af e-væsker tilbyder et større udvalg af forskellige nikotinstyrker, hvorfor det kan være smart at vælge et af disse mærker. Herunder kan du se et udvalg af e-væsker, som netop har stor spændevidde i nikotinstyrke:

 Mærke: Tilgængelige Nikotinstyrker:
Sundbygaard* 0mg, 6mg, 12mg og 18mg
Liqua* 0mg, 6mg og 12mg
K&D** 0mg, 3mg, 6mg, 9mg og 12mg
Qlivia** 0mg, 3mg, 6mg, 9mg og 12mg

* Disse e-væsker er klar til at dampe
** Disse e-væsker skal tilsættes nikotinbase

Når du bestiller en e-væske der er et trin lavere i nikotinstyrke, så bør du igen vente et par måneder, før du bestiller en ny e-væske med en lavere nikotinstyrke end den du har nu. Jeg endte med at dampe på medium nikotinstyrke i et halvt års tid, før jeg fik taget mig sammen til at trappe yderligere ned. Men husk, tag dig god tid. Det er trods alt bedre at dampe e-væske med en høj nikotinstyrke, end at ryge alle de dumme cigaretter, som du på dette tidspunkt allerede har vænnet dig helt af med.

Hvornår skal du trappe ned til lav nikotinstyrke?

Du ved det faktisk selv, når tiden er kommet til at skifte din e-væske ud med en endnu mildere version. Sådan gik det for mig... jeg begyndte at "glemme" min e-cigaret derhjemme. Den var pludseligt ikke lige så livsnødvendig for mig, som den var i starten. Selv om jeg stadig savnede nikotin, så blev jeg ikke ligeså crazy, da jeg vidste at der ville gå mindst en times tid før jeg igen ville være hjemme ved min e-cigaret. Et par gange har jeg også glemt min e-cigaret på arbejdet, og blev nødt til at tage en gammel reserve e-cigaret i brug, som jeg havde købt flere år tilbage. Når du begynder at glemme den, så er du heller ikke så afhængig af den længere - din hjerne tænker ikke på den konstant. Det skal du bare glæde dig over, for det er jo i virkeligheden et godt tegn!

Når du trapper ned på lav nikotinstyrke, så er det måske i virkeligheden en god ting at glemme din e-cigaret derhjemme en gang imellem. Når du tager på arbejde, så put e-cigaretten i din taske og smid tasken om i bagagerummet hvor du ikke kan få fingrene i den. Kør hele vejen på arbejde uden din e-cigaret og se hvordan det føles. Undlad at dampe på den, når du afleverer børnene i skole. Lad den hellere ligge derhjemme, i stedet for at putte den i lommen. Tricket er at vænne sig til at være ikke-ryger (eller ikke-damper), selv om det kun er i et par timer ad gangen.

Lav nikotinstyrke er endnu et skridt væk fra din tilværelse som ryger. Snart kan du klare dig med e-væske helt uden nikotin (0mg). Tænk på alle de penge du har sparet og alle de helbredsmæssige fordele ved et liv uden cigaretter. Studier har vist, at et rygestop kan øge kvaliteten af dit liv på hundredevis, ja måske endda tusindevis af områder. Er det ikke på tide at du begynder at nyde livet som ikke-ryger igen? Tænk på alle de penge du sparer på at købe luftfriskere til dit røgfyldte hjem!

Efter endnu et par måneder med lav nikotinstyrke, og et par forsøg på at efterlade din e-cigaret derhjemme eller i bilen når du er på farten, bør du begynde at overveje om det er tid til at gå ned på 0mg... helt uden nikotin.

Uden nikotin - det er ikke så skræmmende som man skulle tro!

Det er måske en skræmmende tanke, men hvis du har besluttet at stoppe med at ryge, så må du også have vidst at denne dag ville komme... dagen hvor du endelig får rystet lænkerne af, og bliver slipper fri fra din nikotinafhængighed. Køb et par flasker e-væske med 0mg nikotin (uden nikotin) til at genopfylde din e-cigaret, og sørg for at have dem i nærheden. Lad være med at forpligt dig selv til det, hvis du ikke rigtigt har lyst. En skønne dag vil du med stor sandsynlighed alligevel vågne op og tænke "I dag er dagen hvor jeg dropper nikotinen helt".

Hemmeligheden bag rygestop med e-cigaretter er...

At gøre tingene stille og roligt, skridt for skridt. Jeg opdagede at jo hurtigere jeg forsøgte at stoppe med at ryge, des værre var mine forsøg. Den anden gang jeg stoppede med at ryge ved hjælp af e-cigaretter, brugte jeg kun omkring en lille måneds tid på hver nikotinstyrke, før jeg gled ned på en lidt lavere styrke. Inden for fem måneder gik jeg fra at ryge 10-15 smøger om dagen, til at dampe e-væske med 3mg nikotin i min e-cigaret. Derfra gik der kun få uger til jeg igen røg smøger. Konklusionen for mit vedkommende er, at jo bedre tid jeg gav mig selv på hvert stadie, des større succes. Min bedste forsøg tog omkring 8-9 måneder fra start til slut. Måske er det den tidshorisont du bør sætte for dig selv?

Det eneste jeg ved med sikkerhed er, at du vil aldrig vide hvor godt du klarer det, med mindre at du giver det et forsøg. For mindre end 500 kr kan du få en ny e-cigaret, samt alt du har brug for, for at kunne dampe i en måneds tid. Det svarer til prisen på cirka 10 pakker smøger. Måneden efter, hvor du jo ikke behøver at købe en e-cigaret, kan du måske nøjes med at betale det halve. Det vil sige, at for cirka samme pris som fem pakker cigaretter, kan du stille din nikotin- og rygetrang i en måned. Du sparer hurtigt tusindevis af kroner, og forbedrer samtidig dit helbred...

Hvad er det lige præcis du venter på?

Find din nye e-cigaret her!