★★★★★ på Trustpilot
Hurtig levering fra kun 35 kr
Gratis levering over 499 kr
Delbetaling med ViaBill & AnyDay
Venlig og personlig kundeservice

Guide: Den store e-cigaret ordbog

Som nybegynder i den store verden af damp og e-cigaretter, kan det være rimeligt overvældende at holde styr på de mange forskellige begreber og udtryk. Der er så mange nye termer som man skal lære at forstå. Artikler omkring damp og e-cigaretter antager ofte, at læseren har en vis forståelse og viden på forhånd, og de glemmer derfor ofte at forklare begreberne, så nye dampere kan finde hoved og hale i hvad artiklerne egentligt handler om.

Derfor har vi lavet "den store e-cigaret ordbog", der indeholder en oversigt over de mest almindelige termer og begreber, så du kan forstå og følge med i artikler og samtaler omkring damp. Lad os meget gerne høre, om du finder vores ordbog behjælpelig!

A

Advanced Personal Vaporizer (APV) – Disse modificerede e-cigaretter (mods)  bruger udskiftelige battterier og giver brugeren mulighed for at justere strømstyrken op og ned (på enten volt eller watt), men kan også være mekaniske og dermed tappe strømmen direkte fra batteriet uden regulering.

AFC – Er en forkortelse for Air Flow Control (styring af luftgennemstrømning) som oftest er en lille ring eller skrue, som du kan dreje på for at justere luftmodstanden når du suger.

Airflow – Mængden af luft der bliver trukket igennem tanken/atomizeren, når du suger eller inhalerer.

All Day Vape – Et udtryk som dampere bruger til at betegne en e-væske som de er særligt glade for, og derfor kan dampe dagen lang. Fx "den her lakrids e-væske er min ADV!"

Ampere (amp) – Jo højere ampere på dit batteri, des bedre kan batterierne håndtere tanke/atomizere eller drippere med lav modstand, uden at overophede.

Analog – Et udtryk som dampere bruger til at beskrive almindelige cigaretter.

Atty – Slang for atomizer (coil).

Atomizer – Den del af din e-cigaret som bliver opvarmet for at producere damp. Kaldes normalt for en "coil" eller en "brænder".

Automatic – Betegnelse for e-cigaretter der har et batteri (oftest indbygget) som automatisk opvarmer coilen/atomizeren, når du suger i mundstykket.

B

Batteri – Den del som leverer strøm til din e-cigaret. Der findes manuelle og automatiske batterier - når du suger/inhalerer vil et automatisk batteri aktiveres uden tryk på en knap, hvorimod et manuelt batteri kun kan aktiveres ved tryk på en knap. E-cigaretter og mods med indbygget batteri anvender ofte Li-ion batterier, hvorimod e-cigaretter og mods med udskifteligt batteri ofte anvender lithiumbatterier.

Bil adapter – Lader dig oplade din e-cigaret i bilen, på samme måde som du kan med din mobiltelefon.

Blanks – Tomme patroner/cartridges som du kan fylde med e-juice efter eget valg.

Boost – Et box mod som giver dig mulighed for at opjustere strømstyrken øjeblikkeligt.

Box mod – En e-cigarette kan enten være mekanisk eller variabel, og kan indeholde op til fire batterier. Box mods er, sjovt nok, udformet som en boks og er generelt kraftigere end tube mods, men de er også større.

Bridge – Det sted hvor e-væsken er, i en engangs-atomizer/tank.

BT – Big Tobacco.

C

Carcinogen – Kemiske bestanddele og forbindelser som det er bevist er kræftfremkaldende. Mange af de mere end 4000 kemikalier og/eller kemiske forbindelser som man finder i analoge cigaretter er carcinogene.

Cartridge – Også kaldet en "patron", er en væskebeholder som du kan sætte på din e-cigaret. Cartridges er ofte påfyldt e-væske når du køber dem. Nogle kan genopfyldes, mens andre er til engangsbrug.

Cartomizer –  Kombination af cartridge og atomizer i en del. De er ikke genanvendelige og kan ofte indeholde mere e-væske end cartridges/patroner.

Cig-A-Like – Dette er nogle af de mest simple e-cigaretter på markedet, som prøver at ligne en traditionel cigaret mest muligt. Cig-A-Likes er oftest automatiske (tænder ved sug) og fremstillet til engangsbrug.

Charger – Bedre kendt som en oplader. Kan bruges til at oplade din e-cigaret eller de udskiftelige batterier til din e-cigaret.

Clouds – Slang for de store mængder af damp der produceres når man damper - især på sub-ohm e-cigaretter. Nogle dampere elsker at lave "store skyer".

Coil – Det samme som en atomizer. Det er den del som faktisk opvarmer og fordamper e-væsken.

Connection – Betegnelse for den type gevind som din e-cigarette bruger. 510-gevind er efterhånden det mest almindelige.

Custom mod – En e-cigaret eller et mod som ikke er fremstillet af en større virksomhed. Som regel er disse mods håndlavede eller samlet af forskellige dele.

Cutoff – Betegnelse for hvor lang tid du kan suge på din e-cigaret før den "cutter" eller deaktiverer strømmen. Dette er en sikkerhedsfunktion, som forhindrer at den elektroniske cigaret overopheder og bliver for varm.

D

DCT – Dual Coil Tank – denne type tank anvender cartomizers med huller og kan ofte indeholde mellem 3-6ml e-juice.

Deck – på en "rebuildable" eller genopbyggelig atomizer (fx en RTA eller en RDA), er en betegnelse for området hvor du kobler tråden/coilen på de negative/positive stolper (posts).

Diacetyl – en smør-agtig smagsgiver som nogle producenter af e-væske stadig anvender. Diacetyl har i en periode har været mistænkt for at udløse såkaldte "popcorn-lunger" (bronchiolitis obliterans), hvis inhaleret i meget store mængder. Nogle studier mener dog at have bevist, at traditionelle analoge cigaretter indeholder væsentligt større mængder af diacetyl.

Disposable e-cigs – er e-cigaretter som er fremstillet til engangsbrug, og som derfor skal smides ud, når de løber tør for e-væske eller batteri. Vi er hos Kaffe & Damp stor modstander af brug-og-smid-væk kulturen, og du vil derfor ikke finde denne type e-cigaretter hos os.

Dragon Coil – Betegnelse for, når vattet/vægematerialet foldes omkring coilen, i stedet for at føre det igennem coilen. Øger mængden af damp der produceres.

Draw – Sug at inhalere damp.

Drip – Når man drypper e-juice direkte på coilen, fx ved brug af dripper (RDA).

Drip shield – et cover som du kan lægge mellem tanken og moddet, som opsamler e-væske der lækker, så det ikke finder vej til din ecigaret og dermed øger risikoen for at elektronikken fejler.

Drip well – en konkav form som opsamler lækkende e-væske.

Dry burn – tørbrænding – er en måde at vedligeholde sin e-cigaret på. Anvendes kun på tanke, drippere og atomizere hvor man selv kan bygge coilen. Beskriver processen med at opvarme sin coil (uden vat/vægemateriale og e-juice), for at afbrænde de affaldsstoffer som har samlet sig på coilen efter længere tids brug.

Dry hit – tørsug – den utroligt ubehagelige oplevelse det er, når man suger på en e-cigaret der er løbet tør for dampvæske.

Dual coil – når man har to coils i stedet for én. Du får mere damp, men batteriet holder ikke så længe.

E

E-Juice/E-væske – den væske tilsat smag og/eller nikotin som tilføjes til din e-cigaret for at producere damp. De primære ingredienser i e-juice er propylenglycol (PG), vegetabilsk glycerin (VG), smagsstoffer/aroma og nikotin. Du kan også sagtens få e-væske uden nikotin. Der er desuden forskellige blandingsforhold mellem VG og PG, hvilket kan have betydning afhængig af hvilken type damp du foretrækker.

Elektronisk cigar – en type elektronisk cigaret som efterligner udseendet af en traditionel cigar. Har grundlæggende de samme funktioner som en typisk e-cigaret.

E-cigaretter – er nok den primære årsag til at du overhovedet læser denne ordbog! En e-cigaret er et elektronisk apparat der består af et batteri og en atomizer, som giver dig muligheden for at opvarme og fordampe e-væske, så du få damp i stedet for cigaretrøg.

E-hookah – e-vandpibe – en særlig type atomizer eller tank som du kan montere på din vandpibe, så du kan dampe e-juice på den, i stedet for at inhalere røg fra vandpibetobak.

F

Filler – materiale indvendigt i cartridges/patroner som holder på e-væsken.

Flooding – oversvømmelse  hvis du overfylder din tank eller atomizer, vil det resultere i oversvømmelse. Du er ikke i tvivl når det sker, for din e-cigaret vil begynde at gurgle og poppe, og der kommer næsten ikke noget damp ud.

FDA – den administrative del af den amerikanske regering, som regulerer fødevarer og medicinske produkter. Mange andre lande følger med i hvad FDA foretager sig, og deres afgørelser har ofte stor betydning for hvordan man i den vestlige verden opfatter e-cigaretter og vaping.

Formaldehyd – et af de mere kendte carcinogener som inhaleres ved tobaksrygning, og som måske kan optræde under dampning ved ekstreme temperaturer.

G

Genesis atomizer – en type atomizer fremstillet med stålnet (steel mesh). Coilen er placeret i toppen af tanken og leverer juicen ved hjælp af osmose.

Glassomizer – En glasbeholder i en clearomizer (almindelig tank).

Goose Neck – et udvidet mundstykke, der har fået sit navn, fordi det lidt ligner halsen på en gås.

H

Heatsink – Et afstandsstykke der kan monteres i 510-gevindet mellem tank eller  dripper og batteri-delen (moddet) for at undgå at overføre for meget varme mellem de to dele.

High Resistance – høj modstand – Hvis du godt kan lide at dampe ved højere volt (spændning), har du brug for en coil med høj modstand (som har et højt ohm-tal).

Hot Spot – et sted på coilen som gløder mere op end resten af coilen. Kan være et problem når man selv bygger sine coils, og er et tegn på at din coil ikke er viklet korrekt. Hvis du oplever dry hits, så kan det skyldes hotspots.

High Voltage (HV) – høj volt/spænding  betegnelse for e-cigaretter over 3.7 volt. Det er vigtigt kun at anvende coils og mods som er designet til at dampe med høj spænding.

Hybrid – Dette er en bestemt type forbindelse til et mekanisk mod, som gør at gevindet på tanken/atomizeren trykkes direkte ned i den positive kontaktflade på batteriet (ikke designet til sub-ohm tanke). Hybrid kan også betegne en elektronisk cigaret hvor batteridelen og tanken/atomizeren er samlet i en enhed (All-In-One, eller AIO), hvilket giver et slankt design.

I

ICR – Lithium Ion Cobalt Rechargeable Battery - en særlig type genopladelig batteri.

IMR – Lithium Ion Manganese Rechargeable Battery - en særlig type genopladelig batteri.

Inhalere – Det du gør når du damper. Dampere inhalerer på to forskellige måder; mund-til-lunge eller direkte-lunge. Cloud chasers, dampere som vil have store dampskyer og høje watt indstillinger, foretrækker oftest direkte-lunge inhalering. De fleste dampere foretrækker dog mund-til-lunge inhalering, som svarer til den teknik som almindelige rygere bruger når de inhalerer cigaretrøg.

J

Juice – et udtryk som dampere ofter bruger til at beskrive e-juice eller e-væske.

K

Kick  beskrivende udtryk for et "throat hit"  mængden af halskrads som en e-juice giver ved inhalering.

L

LED – står for “light emitting diode.” Nogle e-cigaretter (især cig-a-likes) har en LED i enden som emulerer gløden på en normal cigaret. De skifter ofte farve når batteriet trænger til at blive opladet.

Liquid – Engelsk ord for væske (nærmere betegnet: e-væske)

Li-Po – Lithium Polymer batteri. Disse er genopladelige.

Lithium-Ion Batteri (Li-Ion) – et genopladeligt batteri af høj kvalitet som er eftertragtet blandt øvede/avancerede brugere af elektroniske cigaretter. De findes i forskellige størrelser, former og med forskellig kapacitet.

LR (Low Resistance) – lav modstand  En atomizer/cartomizer/clearomizer med lav modstand - oftest med 1 ohm eller lavere modstand. Du får mere damp, men batteriet på din e-cigaret vil blive aftappet hurtigere.

Lækage – eller leaking  nogle gange lækker e-juice og resulterer i et værre svineri på dine hænder. Eller endnu værre, måske skader det endda batteriet.

STAY UP TO DATE

Submit your email to get updates on products and special promotions.

STAY UP TO DATE

Submit your email to get updates on products and special promotions.